Çalışma İzni

Yabancı uyrukluların Türkiye’de çalışma izni alması, 4817 sayılı Türk Anayasası çerçevesinde düzenlenmiştir. Bu kanun kapsamında, yabancılar için süreli çalışma izni verilmektedir ve Türkiye’de çalışabilmek için izne ihtiyaç vardır. Yabancıların çalışacağı alanlar; ev hizmetleri, çocuk bakımı, yaşlı bakımı, hasta bakımı ve şirketlerde çalışma gibi farklı kategorilere ayrılmaktadır. Her kategori için gerekli belgeler ve başvuru süreçleri farklılık göstermektedir. Çalışma izni başvuruları, yalnızca işveren tarafından veya işverenin yetkilendirdiği bir danışmanlık firması aracılığıyla yapılabilmektedir.

TTR olarak çalışma izninizi yasal çerçeveler içerisinde alıyoruz.

Süreli Çalışma İzni

Türkiye’de belirli bir süre için yabancıların çalışabilmesi amacıyla düzenlenen izindir.

Süresiz Çalışma İzni

Yabancıların belirli bir süre kısıtlaması olmaksızın Türkiye’de çalışmasına olanak tanıyan izindir.

Bağımsız Çalışma İzni

Yabancıların kendi işlerini kurarak bağımsız bir şekilde çalışma hakkı elde etmelerini sağlar.

Turkuaz Kart

Yüksek nitelikli yabancıların Türkiye’de çalışma ve oturma izni almasını sağlayan özel bir belgedir.

Yabancıların Çalışma İzinlerinde KEP Dönemi

Yabancıların çalışma izinleri için başvuru sürecinin hızlandırılması amacıyla Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi kullanılmaktadır.

Çalışma İzni almak İçin...

Ev Hizmeti Üzerinden Çalışma İzni

Yabancı personel, yalnızca çocuk bakımı, yaşlı bakımı ve hasta bakımı için evde çalıştırılabilir ve bu kişiler için çalışma izni alınması zorunludur. Evde bakımı yapılacak kişi 15 yaşından küçük bir çocuk veya 65 yaşından büyük bir yaşlı olmalıdır. Ağır yatalak hastalar için erkek personel de çalıştırılabilir. Evinizde sadece bir yabancı çalıştırabilirsiniz. Çalışma izni çıkartabilmek için yabancının Türkiye’de ikamet izni bulunmalıdır. İzinsiz çalıştırma durumunda işveren ciddi para cezası ve masraflar ile yükümlü olacaktır.

Gerekli Belgeler:

  • İşverene Ait Belgeler: E-imza, işverenin nüfus cüzdan fotokopisi, hasta bakımı için sağlık raporu, yaşlı bakımında anne veya babanın kimlik fotokopisi.
  • Yabancıya Ait Belgeler: İki biyometrik fotoğraf, yabancının pasaport ve ikamet izin kartı fotokopisi.

Şirket Üzerinden Çalışma İzni

Türkiye’de bir şirket kurmuş yabancıların çalışma izni alması gerekmektedir. Yabancı uyruklu şahsın oturma izni yoksa, çalışmak istediği şirketin belgeleri ile Türk Konsolosluğu’na başvurması gerekir. Konsolosluk, başvuru sonrasında referans numarası verir ve gerekli başvurular yapılır.

Çalışma İzni Kriterleri:

  1. Her bir yabancı için en az beş T.C. vatandaşının istihdamı zorunludur.
  2. İşyerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL veya brüt satışlarının en az 800.000 TL olması gerekmektedir.

Çalışma İzni almak İçin...